Update fra vandprojekterne på skolen og Olosiva (landsbyen) i Tanzania.
Det var endnu en succesfyldt rejse til Tanzania for at færdiggøre, indvie og overdrage de 2 bæredygtige og remtidssikrede vandprojekter til lokalbefolkningen.
Det var en fantastisk glæde at opleve drikkevandet løbe i vandhanerne på skolen på 100 % solkraft. Tidligere fik landsbyen kørt alt vandet ind med en 65 år gammel lastbil.
Børnene løber nu selv ud til vandhanerne, fylder deres vandkrus og får slukket deres tørst.
Det nyetablerede vandprojekt på skolen, giver nu mange muligheder for at forbedre de sanitære forhold, hygiejne og skolekøkkenet for de 500 børn. Nu skal der bl.a. installeres håndvaske og toiletter med skyl som er helt nyt for skolen.
Formålet med endnu en rejse hertil var bl.a. at ordne tekniske problemer med pumpeinstallationen på skolen, men også for at overdrage og indvie vandprojektet i Olosiva-landsbyen til den lokale vandkomite.
Til indvielsen og overdragelsesfesten den 19. februar kom den inviterede borgmester/distriktskommissær (med ansvar for 147 landsbyer), den lokale landsby ledelse, vandkomitéen, og selvfølgelig de lokale fra landsbyen. Udover dette kom der flere nationale medier fra TV og radio – stationer, samt nogle aviser.
New Life Outreach, Grundfos, Apiaid og Need To Care blev hyldet som sponsorer i projektet.
Nyheden om at vi samarbejder for at afhjælpe landsbyens vandmangel blev hermed landsdækkende.
Vi fik anledning til at fortælle om idégrundlaget bag projektet bl.a. med den nye GSM kommunikations teknologi sammenholdt med 100 % bæredygtig solenergi til at pumpe det rene drikkevand 100m. op fra undergrunden. Dette virkede overvældende på lokalfolket og politikerne.
Distriktskommissæren var glad for idéen med at bygge/støbe vandtårnet med lokal arbejdskraft, som skaber arbejdspladser i stedet for at importere elementerne hertil.
Han var også begejstret over det lokale ejerskab som gives til vandkomitéen, som fra nu påtager sig vedligeholdelsesansvaret af hele projektet, ved at opkræve 30TSHS (0,10 DKK) pr. 20 liter spand der tappes (5 kr. pr. m3), som følges på vandmåleren og indsættes på en vedligeholdelseskonto for den lokale vandkomite. (Dette kan kun gøres så billigt fordi systemet kører på solceller, og dermed ingen udgifter er til strøm)
Den symbolske betaling skaber en ansvarlig brug af vandet, samtidig giver dette lokalbefolkningen ansvar, helheds – og forretningsforståelse som er meget vigtig i forhold til udviklingen af lokalbefolkningen.
Distriktskommissæren var interesseret i etableringen af et sådant vandprojekt i hver af hans 147 landsbyer.
Herefter var der fest hvor landsbyens befolkning udviste en stor taknemmelighed til sponsorerne for hvad de har gjort for landsbyen.
Vi blev klædt i Masai klæder og spiste deres traditionelle festspise ”gedelår på spyd” grillet over åbent bål. Der holdtes takketaler af landsbyens formand, og politikerne stadig med fuld mediedækning.